Pas op met onbeveiligde Wifi: een 7-jarige kan jouw wachtwoorden hacken

Waarschijnlijk ben je er wel bewust van dat je gevaar loopt als je verbinding maakt met een onbeveiligd Wifi netwerk. Maar wist je dat je gebruikersnamen en wachtwoorden zo eenvoudig te stelen zijn, dat zelfs een 7-jarige jouw accounts kan hacken? Stel je voor: je zit op een terrasje en wilt even snel je mail, Facebook of Twitter bekijken. Je denk verbinding te maken met het openbare Wifi netwerk van het café… En daar gaat het al mis. Zonder dat je het door hebt zit je op een Wifi netwerk met dezelfde naam die een ander heeft opgezet. Je maakt dus verbinding met het internet via de laptop van een ander. Alle data gaat dus via die computer. En die data wordt gelogd. Dus ook al je gebruikersnamen en wachtwoorden.

Man in the Middle attack

Dit noemt men een “Man in the Middle attack” (MITM). Door middel van een simpel programma op de computer van de hacker, is dit kinderlijk eenvoudig. In de video hieronder wordt kort uitgelegd hoe een 7-jarige in 11 minuten toegang krijgt tot de laptop van een vreemde. Deze video is een campagne om aandacht te creëren voor het gebruik van een Virtual Private Network (VPN)  op openbare Wifi netwerken. Een goede VPN zorgt ervoor dat dit verkeer versleuteld is, waardoor deze hack een stuk moeilijker wordt. https://www.youtube.com/watch?v=653hhIljfPw