Virtuele veiligheid: een nieuw begrip

Veiligheid wordt steeds belangrijker. Sommige zijn zich daar bewust van, andere nog niet. Bij het woord veiligheid denken we vaak aan onze fysieke veiligheid. Echter, met de opkomst van digitalisering en technologie komt daar nog een betekenis bij, namelijk: virtuele veiligheid. Het blijkt dat veel mensen eigenlijk niet weten waar virtuele veiligheid voor staat, wat het inhoudt en wat de eventuele consequenties zullen zijn. Hoe kan dat?

De technologie groeit en de maatschappij groeit mee

De groeispurt van de digitalisering gaat hand-in-hand samen met de opkomst van de technologie. We kijken tegenwoordig niet meer op van een robot die werk van ons overneemt. We vinden het zelfs geen probleem om met een robot te praten bij een klantenservice, zolang we maar geholpen worden. Technologie raakt steeds meer geïntegreerd in de samenleving en dat gebeurt in een rap tempo. In tegenstelling tot andere “trends”, wordt digitalisering en technologie heel snel opgenomen door de samenleving. Dit is verrassend, want normaal heeft een maatschappij tijd nodig om nieuwe trends door te voeren in hun leefwijze. Maar de digitalisering lijken wij maar al te graag te ontvangen met open armen. Zelfs zó snel, dat we eigenlijk niet eens weten of er consequenties aan gebonden zijn.

Een nieuw begrip: Virtuele veiligheid

We zijn zo druk bezig met het ontdekken van alle gave mogelijkheden die de technologie met zich meebrengt, dat we eigenlijk nog niet in het stadium zijn aangekomen om na te gaan denken over de bijkomstigheden. Tijdens onze ontdekkingstocht worden we om de oren gewapperd met termen zoals ‘cybersafety’, ‘phishing’, ‘malware’ en ‘datalek’. Nieuwe snufjes is namelijk niet het enige wat de digitalisering en de technologie met zich meebrengt. Het brengt ook mogelijkheden met zich mee om kwaad te doen. Nog concreter: het is tijd om te beseffen dat wanneer je nog niets ondernomen hebt tegen cyberaanvallen, jouw bedrijf een groot risico loopt op het gebied van virtuele veiligheid.

Your safety has been compromised

Je hebt nog niets ondernomen tegen cyberaanvallen en loopt het risico om op ieder moment virtueel aangevallen te worden. Maar wat betekent dat nu écht? ‘Het is toch virtueel? Ze kunnen me fysiek niets maken.’ Dat is zo, je zal geen letterlijke schotwond krijgen. Maar deze hackers kunnen je zeker wel iets maken. Bedrijven werken met data en wanneer er gewerkt wordt met data kan deze data voor een verkeerd doel worden ingezet. Persoonsgegevens, wachtwoorden, bankgegevens, etc. En als je nu denkt ‘dat gebeurt mij toch niet’, dan heb je het mis. Hackers weten namelijk precies waar ze moeten zoeken en wat de zwakke punten in een organisatie zijn. Het gaat zelfs zo ver dat ze mee zouden kunnen kijken met je via de camera van je laptop, of zelfs die van je mobiel. De systemen zouden volledig platgelegd kunnen worden, waarbij het bedrijf flink in de buidel moet tasten als zij de systemen weer terug willen krijgen. Alle gegevens van een bedrijf zouden ook volledig gewist en dus verloren kunnen worden.

Het is nog niet te laat

Het is nooit te laat om de virtuele veiligheid van het bedrijf goed te laten regelen. Er zijn voldoende adequate methoden om de zaken op orde te krijgen. Veel bedrijven zien investeren in virtuele veiligheid als een onnodig kostenplaatje. Hierbij beseffen ze niet dat wanneer het bedrijf daadwerkelijk wordt aangevallen, ze nog veel meer geld kwijt zijn. Zonde en vooral onnodig. Zorg dat de virtuele veiligheid van uw bedrijf goed geregeld is en garandeer de virtuele veiligheid van het bedrijf en zijn werknemers.

Wat kan Rsult-IT voor u betekenen?